Kodi i ri elektoral dhe Pakoja e Ahtisaarit

Kodi i ri elektoral dhe Pakoja e Ahtisaarit

Kodi i ri elektoral dhe Pakoja e Ahtisaarit
Botuar tek gazeta Shqip
www.adrinurellari.com

Shteti grek ka luajtur një rol vendimtar në zhvillimet e brendshme dhe të jashtme të politikës shqiptare së pari nëpërmjet marrëdhënieve bilaterale duke përbërë edhe vendin pritës kryesor të emigrantëve tonë, partnerin e dytë tregtar dhe vendin prejardhës të kompanive që zotërojnë sektorët më strategjik të ekonomisë shqiptare si telekomunikacionin apo energjinë. Së dyti duke instrumentalizuar me efikasitet NATO-n dhe Bashkmin Evropian duke i lënë Tiranës të kuptojë që anëtarësimi në këto institucione kalon nga Athina. Sikur mos të mjaftonin këto dy kanale, ka edhe “kalin e Trojës” brenda Shqipërisë pasi një tjetër faktor ndikimi është PBDNJ-ja e cila në jetën politike shqiptare ka pasur një pozicion shumë të çuditshëm dhe gjithmonë të privilegjuar. Duke mos humbur dhe mos fituar asnjëherë zgjedhje sepse gjithmonë do përfshihej në qeverisje sido që të ndodhte. Duke e mbajtur të mobilizuar partinë vetëm nëpërmjet ofiqeve dhe favoreve të shpërndara nga të qenurit gjithmonë pjesë e ekzekutivit, pa ideologji, pa platformë e pa identitet të qartë politik, vetëm me identitet etnik, si dhe duke mos dhënë ndonjëherë llogari para askujt për rezultatet apo dështimet në dikasteret që ata kanë drejtuar apo në komunat apo bashkitë që kanë pasur në dorë. Sikur të mos mjaftonin këto, tanimë me sistemin e ri elektoral dhe kodin shoqërues, sipas të gjitha gjasave PBDNJ-ja nuk ka për të qenë më thjesht pjesëmarrës por mund të shndërrohet edhe në faktor vendimtar dhe shantazhues për qeverinë e ardhshme duke marr një fuqi strategjike të pakundërshtueshme. Pra jo më si tani kur PBDNJ-ja futej në qeveri për të “rregulluar biografinë” me Evropën, por me këto ndryshime do të jetë e doemosdoshme që të futet në qeveri PBDNJ-ja për të arritur një shumicë të thjeshtë qeverisëse. Një trajtim i tillë i privilegjuar i minoriteteve brenda vendit kombinuar me një presion të jashtëm favorizues është i krahasueshëm vetëm me diskriminimin e tejskajshëm pozitiv që kanë marrë serbët nëpërmjet Pakos së Ahtisaarit duke krijuar një super-minoritet të pajustifikueshëm në Republikën e Shqipërisë.
Sistemi i ri zgjedhor dhe kodi elektoral që janë vënë në jetë së fundmi u duk qartë se ishin fryt i një konjukture interesash të dy liderëve aktual të dy partive kryesore. Vështirë se mund të mendohet se ky ndryshim i ka shërbyer dy partive politike pasi në fakt ky sistem i ngurtëson këto parti, duke fuqizuar akoma më tej supremacinë e dy liderëve përkatës. Ajo iu ul partive efikasitetin pasi dëmton rolin e partive për të farkëtuar kuadro sepse më këtë sistem dekurajohen individualitetet pasi listat e proporcionalit janë të mbyllura , të caktuara nga liderët dhe nuk duhen më personalitetet e spikatura për të garuar me emrin dhe kapacitetet e tyre në zona të vështira. Gjithashtu dëmton frymën e debatit dhe diskutimit brenda partive pasi disidenca mund të kërcënohet me përjashtim nga listat e deputetëve dhe skizmat potenciale dekurajohen ngaqë partitë e vogla që nuk futen në koalicion nuk kanë shans të futen në parlament.
Në parim sistemi elektoral proporcional rajonal penalizonte partitë e vogla dhe iu jepte një avantazh të pandershëm partive më të mëdha dhe kjo shkaktoi reagimin agresiv të partive më të vogla të cilat fillimisht në pranverë u rrjeshtuan në një lloj aleance partish të vogla. Mirëpo për ta legjitimuar këtë transformim radikal të sistemit zgjedhor në kurriz të partive të vogla, u gjet një rrugëdalje kompromisi që garantoi ndryshimin e mendimit të partive të vogla. Në kodin elektoral u vendos që numërimi midis partive apo koalicioneve të ndryshme të bëheshin me teknikën d’hondt të numërimit kurse brenda koalicionit sainte lague. Sistemi i parë i numërimit favorizon partitë e mëdha dhe penalizon partitë e vogla kurse i dyti favorizon partitë e vogla. Pra kjo i detyron partitë e vogla që të futen në koalicion me partitë e mëdha sepse të veçuara ato janë të rrezikuara kurse në koalicion ato marrin më shumë peshë sesa iu takon prej votave. Me pak fjalë një votë e e Partisë Social Demokrate si pjesë e një koalicioni me Partinë Socialiste do ketë pothuaj vlerën e dyfishtë të votës së marrë prej Lëvizjes Socialiste për Integrim. Kjo është arsyeja pse Gjinushi, Milo, Mediu, Dule që në fillim bënë naze për sistemin e ri elektoral e braktisën LSI-në në kundërshtimin ndaj sistemit të ri elektoral. Ndërkohë thyerja mes LSI-së dhe PS-së u bë e pakthyeshme sepse tanimë edhe po të dojë, PS-së nuk i leverdisë më ta ketë në koalicion LSI-në sepse me Saint Lague, LSI-ja në koalicion parazgjedhor do ia merrte një pjesë të madhe të deputetëve që i takonin koalicionit. Pas zgjedhjeve, mllefi i të shkuarit dëm të shumë votave të LSI-së ka për ta penguar që të futet në një koalicion me PS-në.
Më këtë kod u përmbush interesi i PBDNJ-së duke bërë që kësaj partie ti leverdisë ky sistem i ri elektoral ndërkohë që ka mundësi për t’u futur në koalicion nga të dy anët. Sistemi elektoral i proporcionalit rajonal e ka avantazhuar apriori PBDNJ-në pasi ky sistem i jep dorë atyre faktorëve politik që i kanë votat të përqëndruara brenda një rajoni, ndërkohë që shkatërron ato parti që i kanë votat të shëprndara proporcionalisht, me peshë të njëjtë në gjithë vendin pa patur asnjë përqëndrim domethënës në një rajon të caktuar. Kjo do të thotë që PBDNJ nga ky sistem del aktori politik më i fituar pasi votat e veta i ka kompakte të akumuluara vetëm në jug dhe mund ti kapitalizojë në mënyrën më optimale me vende në parlament, sidomos duke qenë në koalicion me një parti të madhe e duke përfituar nga sistemi Saint Lague të numërimit. . Me LSI-në ndodh e kundërta, përveç njëfarë përqëndrimi në qarkun e Beratit dhe njëfarë pranie domethënëse në Tiranë dhe Fier, votat e tjera made in LSI janë të hallakatura në gjithë vendin e atje ku do hidhen sdo përkthehen dot në përfaqësi parlamentare.
Nga ana tjetër po të maten me sistemin dhe kodin e ri elektoral votat e dhëna në zgjedhjet e mëparshme për partinë socialiste dhe partinë demokratike dhe po të hamendësohet se prirja e sjelljes elektorale nuk do të ketë ndonjë ndryshim radikal në zgjedhjet që po afrohen, del me një probabilitet të lartë se rezultati ka për të qenë i ekuilibruar, diferenca midis dy partive do jetë minimale dhe ka shumë mundësi që asnjë të mos mund të marrë shumicën absolute. Këtu del edhe domethënia e ndryshimeve kushtetutese të bëra në prill mbi rolin dhe autoritetin e presidentit dhe kryeministrit. Të dy palët e dinë mirë me këto ndryshime të sistemit elektoral vështirë se do ketë parti me shumica të konsoliduara prandaj edhe e konsoliduan pozicionin e kryeministrit dhe e minimizuan mundësitë që kryeministri me një shumicë të brishtë të rrezohej.
Pra skenari më i mundshëm ka për të qenë një skenar ku dy partitë kryesore do e kenë shumë të vështirë që të marrin një shumicë të thjeshtë dhe tre e mbase katër deputetët e PBDNJ-së do vendosin nga do anojë peshorja për të qeverisur vendin mot duke marr rolin e arbitrit në Shqipëri. Prandaj nuk është e rastit fakti që qeveria në fuqi tani që po afrojnë zgjedhjet po i bëjnë lëshime Greqisë me varrezat greke dhe i ka toleruar për një kohë të gjatë interesat abuziv e monopolist të disa kompanive greke në Shqipëri.

Sibutramine Phentermine Definition
Didrex Phentermine Without Prescription
Deramaxx And Tramadol
Phentermine Hcl Online Dr
Phentermine On Find Articles
Drug Interaction Between Amiodarone And Tramadol
Help Finding Phentermine
Serotonin Syndrome Tramadol Mdma
Tramadol Dosing
Phentermine From Spain
How Long Did It Take You To Lose Weight On Phentermine
Bariatric Clinic Phentermine Complaint
Adipex P Phentermine
Phentermine With No Precription
Com Online Tramadol
Online Phentermine Rx Withou
Phentermine Prescription Price
Phentermine Work
Tramadol Overflowings Information
Tramadol Cheapest
Caraco Phentermine
Phentermine Without Prescription And Fast Delivery
Phentermine Phentermine No Prescription Cheap Phentermine
Tramadol Euphoria Effects Andnot Pharmacy
Phentermine Only
Ultracet Tramadol Hcl
Non Prescription Phentermine 37.5
Bootleg Phentermine Photos
Phentermine 37.5 Fed-x Delivery
Phentermine Cause Birth D
Tramacet Tramadol
Ultram Tramadol Hci
Buy Phentermine 30mg
Phentermine Buy Phenterine On Line
Canine Tramadol 50 Mg
Phentermine Withdrawl Symptoms
Phentermine Overnight Usa And No Prescription
Phentermine Website
Tramadol Hydrochloride Effects
Phentermine $70 No Prescription
Phentermine Pill
Tramadol With Ssri
Tramadol Cheap Order By 3pm
College Pharmacy Top Buy Tramadol Now
Phentermine Drug Testing Tips
Have Anyone Ever Tried Phentermine
Purchase Phentermine Online Pharmacy You
Phentermine 37.5mg Tab
Online Ordering Tramadol Carisoprodol
Onlinr Tramadol
Pill Vault Phentermine
Phentermine 37.5mg 180ct
Phentermine 30 No Rx Cod Fedex
Where To Buy Phentermine Forum
Phentermine For Migraine Prevention
Adipex Phentermine Prescriptions
Tramadol Controversy
Phentermine 84
Hcl Tab Tramadol
Phentermine Vs Phentermetrizine
Phentermine Lowest Price
No Prescription Needed Phentermine Websites
Buy Phentermine Pay Cod
Pharmacy Degree Buy Tramadol
Tramadol Hydrochloride Tablets Label
Usa Phentermine Overnight
Phentermine Supplier
Effect Nose Phentermine Runny Side
Can Tramadol Be Taking While Brestfeeding
Celexa 2bphentermine
Tramadol Drug Info
Phentermine Ingredient Phenterminechik
Phentermine Phentermine Online Phentermine Side Effects
Physicians Weight Loss Phentermine
Tramadol Test Positive As An Opiate
Phentermine 37 5 Consultation
Phentermine Discount Us Pharmacies
Sr Tramadol
Complications Phentermine Use
Phentermine Cheap Discount
Drinking Alcohol With Phentermine
Phentermine Forums Has Anyone Else Noticed
Tramadol A Narcotic
Phentermine 15
4.28 Diet N Phentermine Pill
Phentermine International
Best Prices For Phentermine 37.5 Mg
Phentermine Drug Information
Phentermine Iformation
Ultracet Tramadol
Low Cost Phentermine Without Prescription
Cheapest Free Online Phentermine Shipping
Discount Phentermine No Prescription Needed
Phentermine Diet Pills Cheap
Tramadol For Ibs
Tramadol Cheap Cod
Tramadol For Headaches
Imse Cemr Wvu Edu Faculty Photos Small Tramadol
Phentermine No Prescription Needed Online Doctor
Ittoolbox Com Profiles Buy_tramadol
Phentermine And Overnight Delivery And Saturday
Tramadol No Rx Visa Onlt
Tramadol Id
Ultracet Overdose Contraindications And Information Tramadol
Buy Tramadol Online Without Prescription
Adipex Phentermine Pharmacy
Is Tramadol Or Hydrocodone More Addictive
Tramadol Hcl Side Effects
Phentermine Nexium Phentermine Nasonex Altace
Where Can I Get Phentermine Forum
37.5mg 90 99.00 Phentermine Pill Sale
Phendimetrazine Versus Phentermine
Phentermine Headaches Stomach Aches Muscle Aches
Gambling Tramadol Phentermine Carisoprodol Casino
Actos Affiliate Canadian Pharmacy Phentermine
Cod Pay Phentermine
Tramadol Rheumatoid Arthritis
Phentermine Prescription
Cheapest Internet Phentermine
Backup Allpharmacy Phentermine
Attleboroschools Com New Tramadol
Overnight Phentermine Online Consultations And Prescriptions
Buy Phentermine With No Script
Phentermine Overnight C O D
Phentermine 37 5 Mg Free Shipping
Tramadol Tenuate
Phentermine Didrex No Rx Needed
Ultracet Patient Information Instructions Tramadol
Buy Phentermines Without Prescription
Buy Phentermine Online No Rx
Cloridrato De Tramadol
Tramadol Cod 180
Do Phentermine Cause Miscarraige
Controlled Formulation Hydrochloride Release Tramadol
Phentermine Vardenafil
Low Priced Phentermine
Tramadol Percocet
Phentermine Discussions
Tramadol Pain Medicine For Dogs
Mexican Brand Name For Phentermine
Ccbasket Buy Phentermine Online
Weight Loss Program Escondido Ca Phentermine
Advice Buying Phentermine
Phentermine With No Prescription Of Physician
Is Tramadol Tracked
Board Online Prescription Tramadol
Tramadol Seizures
Tramadol With Cheapest Prices And Cod
Adipex Ionamin Meridia Phentermine Weightloss
Does Phentermine Work
Phentermine Online Pharmacy Us Licensed Pharmacies
Tramadol With Free Overnight Shipping
Cheap Phentermine Online No Rx Cod
Order Phentermine And Ship To Arkansas
Cheapest Prescription Phentermine
Nd Mortgage Bad Credit Tramadol
Tramadol Hydrochloride Ultracet
Seizures Tramadol
Tramadol 2bfor 2bdogs
Phentermine 37.5 No Perscriptions
Order Phentermine With Online Prescription
Dr Mcclellan Crosby Phentermine
Phentermine Ups Fedex
Best Price Phentermine Prescriptions
Discount Phentermine Get It Cheapest Phentermine
Online Phentermine Prescription Valtrex Zyban
Phentermine 37.5 Mg Side Effects
Phentermine Doctor San Diego
Buy Phentermine Money Order
Phentermine In Enid Oklahoma
Next Day Delivery Phentermine
Buy Phentermine Online With E Check
Very Cheap Tramadol
Tramadol And Headaches
Phentermine Without Rx Shipped To Ky
Tramadol Ibuprofin
Why Is It Bad To Combine Phentermine With Lexapro
Buy Phentermine Online Diet Pill Pharmacy
Buy Phentermine Online Looking For Phentermine
Phentermine Suppliers In Uk
No Script Next Day Phentermine
Uk Tramadol Manufacture
Tramadol Makes You Feel
Tramadol 616
Tramadol Without Prescription Fedex
Legitimate Phentermine Online
No Prescription Lortab Oxycoton Phentermine
Phentermine Discussion Forum
Fastin Phentermine Drug Description Prescription Drugs
What To Do If Phentermine Shows Up In A Urine Test
Intitle Buy Phentermine Without Prescription
Phentermine Menstruation
Phentermine Phentermine Ingredients
Phentermine And No Prior And Overnight
Elexa And Phentermine
Tramadol No Rx Online
Cheap Phentermine Witout A Prescription
Tramadol And Anti Parkinson Meds
Hydrochloride Phentermine Tablet
Safe Tramadol American Pharmacy Online
Tramadol And Apap
Overnight Tramadol
Capsule Phentermine Picture
Bill With Blue Specks Phentermine
Tramadol For Pets
Phentermine 37 Mg Buy Safe Online
37.5 Phentermine And No Prescription
Cheap Phentermine No Prescription Generic International
Blinklist Com Tag Tramadol
Phentermine Without A Prescription
Phentermine Higher Dose
Buy 300 Tramadol Cod
Cheapest Tramadol Cod
Purchase Phentermine Compare Prices Phentermin
Phentermine 37.5 Buy
Phentermine Shipped To Fl
When To Take Phentermine
Phentermine No Prescription 90 For 119
Phentermine Adipex Online Prescriptions
Online Usa Phentermine
Ephedra Phentermine
Order Phentermine Phenterm Ine Online
Delivery Flower Buy Tramadol
Phentermine Suppliers
Tramadol Ultram
Natural Alternative To Phentermine
Phentermine Online Purchase
Career In Finance Buy Tramadol
Phentermine Las Vegas
Phentermine Free Physician Consultation
Csie Nctu Edu Tw Tashong P Phentermine Without
Can I Take Phentermine With Tenuate
Atenolol And Phentermine Interactions
Purchase Tramadol In Wv Without Prescription
How Long To Get Tramadol Out Of Your System
Phentermine For Under 100 Tablet
Adipex Vs Phentermine Purephentermine
Phentermine Mastercard Eft
Tramadol High Blood Pressure
Online No Prescription Phentermine
Phentermine Veterinary Dogs
Phentermine Paid Buy Cod
Phentermine 24 Hour Delivery
Tramadol Tab 50mg Sid
Tramadol Hci Effects
Phentermine No Prescription Neded
37.5 Cheapest Mg Phentermine
Drug Phentermine Test
Phentermine On Line W
Phentermine No Script 30mg
Phentermine Buy Discount
Tramadol Prescription Drug
Discount 30 Mg Phentermine
Phentermine Without Doctors Perscription
Tramadol 120 Cod
Phentermine Adipex No Prescripton Necessary
Diet Online Phentermine Pill
Phentermine With Wellbrutrin
Phentermine Herbal
Online.blogspot.com Purchase Tramadol
Phentermine Cod Or Mastercard
Phentermine Dietpills Net Hoodia Php
Wa Doctors For Phentermine
Keyword Online Phentermine
Phentermine And Exercise
Internet Pharmacy Tramadol
Pregnancy And Phentermine
Drug Interaction With Tramadol
Diet Free Phentermine Pill
Heart Problems Related Phentermine
Tablet Tramadol
Buy Phentermine 37.5 90ct For $90
Cheap Phentermine With No Physcian Approva
Viewing A Thread Phentermine And Antidepressants
Looking For Diet Pills Called Phentermines
Ultram Tramadol Cod
Online Prescription Phentermine Zyban Valtrex
Phentermine Pay With Cod

Back To Top