Gjeopolitika shqiptare sërish e rrezikuar

Gjeopolitika shqiptare sërish e rrezikuar


Gjeopolitika shqiptare sërish e rrezikuar

Botuar tek gazeta Shqip

www.adrinurellari.com

 

Gjashtë pikat e propozuara nga Ban Ki Muni pavarsisht se paralajmërojnë një erë të re të gjeopolitikës shqiptare fatkeqësisht nuk ka marrë në Tiranë jehonën që meriton ky propozim për nga domethënia strategjike. Përqëndrimi tek rutina dhe grindjet e përditshme të brendshme të Shqipërisë edhe njëherë siç është bërë zakon, ka eklipsuar dhe shpërfillur rrezikun që paralajmëron ky propozim tronditës për të ardhmen e Kosovës dhe mbarë shqiptarëve në rajon.

Pikësëpari këto gjashtë pika janë duke cënuar pavarsinë e Republikës së Kosovës duke rivënë në pikëpyetje shumë prej shtyllave thelbësore të një shteti të pavarur e sovran. Këtë gjë  e bën madje duke shkuar një hap më prapa se vetë rezoluta 1244 duke i dhënë mundësi Serbisë që të jetë palë bashkëqeverisëse brenda Kosovës. Së dyti është duke rishikuar disa elemente që ishin të trajtuara dhe kopsitura në hollësitë më të imta prej pakos së Ahtisaarit duke konfirmuar institucionalisht ndarjen e pjesës veriore të Kosovës. Së treti, dhe që është më e rëndësishmja, ky propozim është mbështetur jo vetëm nga Serbia dhe OKB-ja të cilat e kanë hartuar këtë marrëveshje por edhe nga Bashkimi Evropian e për më tepër edhe përfaqësia diplomatike e SHBA-ve në Kosovës është shprehur në favor të marrjes në konsideratë dhe shqyrtimit të këtyre pikave prej qeverisë së Kosovës.

Asnjëherë prej vitit 1998 nuk ka rastisur të kemi pasur një pozicion më negativ të komunitetit ndërkombëtar ndaj çështjes së Kosovës dhe faktorit shqiptar. Ky është një ndryshim radikal që dëshmon për një dorëzim ose zhgënjim të vendeve mike të perëndimit ndaj aftësive shtetëformuese të shqiptarëve në Ballkan.

Rrënjët e këtij ndryshimi duhen parë tek paaftësia e  elitës politike shqiptare për të përfituar nga mundësitë e dhëna prej historisë së viteve të fundit dhe për të kapitalizuar dhe maksimalizuar pozitën shumë të favorshme ndërkombëtare që kemi pasur dekadës së fundit kur flamurmbajtës të çështjes shqiptare u bënë SHBA-të dhe një sërë vendesh të zhvilluara të Evropës.

Konkretisht ky propozim çon drejt ndarjes së Kosovës duke materializuar institucionalisht atë që kishte ndodhur në terren dhe që në fakt dëshmon edhe për dështimin e politikës shqiptare për të siguruar përhapjen dhe konsolidimin e pushtetit të Prishtinës në gjithë territorin e Kosovës. Pra një njohje de jure e asaj qe ekziston de facto.

Kjo situatë fatkeqësisht evokon një të kaluar të hidhur të Bosnjes e cila ende sot është një bombë me sahat që rri e ç’aktivizuar vetëm prej prezencës në çdo kapilar të komunitetit ndërkombëtar. Bosnja-Hercegovina u pranua si anëtare e OKB-së fill pas Kroacisë dhe Sllovenisë dhe qeveria e Sarajevës gëzoi njohje të gjerë ndërkombëtare mirëpo kjo gjë nuk dekurajoi serbët në projektet e tyre të zgjerimit të territoreve të kontrolluara dhe të pastrimit etnik. Edhe pse këto përpjekje në vetëvete u dënuan nga mbarë opinion ndërkombëtar pasi kishin gjenocidin si instrument parësor, ato nuk shkuan kot por u shpërblyen pasi paqja e nënshkruar në Dejton në dhjetor të vitit 1995 njohu de jure atë që kishte ndodhur de facto në terren, pra avancimin e pozicioneve të serbëve. Sot Bosnje-Hercegovina nga një shtet që fillimisht u njoh nëpër botë si shtet sovran i pavarur me territor kompakt, është njohur nga bota si një shtet jo-funksional me pushtet të fragmentuar në katër njësi që do të zhytej në luftë nëse të huajt do largoheshin.

Një ndjenjë e hidhur déjà vu mund të shihet me Kosovën ku entuziazmi i shpalljes së pavarsisë dhe njohjes prej shumë vendeve perëndimore nuk u shoqërua me përpjekje të suksesshme në terren për të siguruar ushtrimin e pushtetit në gjihtë territorin e Kosovës, për të mundësuar integrimin e popullsive minoritare si dhe për të penguar e çmontuar strukturat paralele serbe të kontrolluara nga Beogradi. E kundërta ndodhi, dehja që erdhi nga shpallja e pavarsisë dhe njohja ndërkombëtare uli vëmendjen ndaj asaj që po gatuhej në Kosovë prej qeverisë së Beogradit dhe i dha rrugë të lirë përhapjes dhe çimentimit të strukturave paralele serbe jo vetëm në veri të Kosovës por edhe në komuna të tjera ku banojnë serb. Pasiviteti, mungesa e iniciativës dhe kurajos së qeverisë kosovare e cila mendonte që meqënëse çlirimi erdhi nga avionët e NATO-s edhe shteti detyrimisht do të ndërtohej prej perëndimit inkurajoi përpjekjet e Beogradit në terren të cilat arritën kulmin e vetë me organizimin e zgjedhjeve serbe ne rehati të plotë në 11 maj në Kosovë.  Bile kësaj radhe shuplaka ndaj pavarsisë erdhi jo thjesht nga organizimi i zgjedhjeve kombëtare, por edhe i atyre lokale brenda një shteti të shpallur të pavarur të cilat nuk ishin lejuar më herët as nga UNMIK-u. Në pothuaj një dekadë gjysëm-pavarsi e mandej pavarsi, ku shqiptarët kanë pasur gjithnjë e më shumë autoritet e dorë të lirë në terren, jo vetëm që nuk u mundësua shtrirja e kontrollit të Prishtinës në gjithë territorin dhe integrimi i popullsisë por u bë një zmbrapsje konstante në terren përballë iniciativës këmbëngulëse të serbëve.

Plani i gjashtëpikësh i OKB-së është një rezultat e për rrjedhojë shpërblim i kësaj këmbëngulje në terren të serbëve dhe një ndëshkim ndaj mefshtësisë dhe mungesës së iniciativës dhe guximit të shqiptarëve. Mjerisht sërish topin në dorë e ka Beogradi dhe shqiptarët thjesht reagojnë. Këtë paaftësi shtetformuese pas shpalljes së pavarsisë të shqiptarëve e kanë vënë në dukje raportet e Grupit Ndërkombëtar të Krizave, Bashkimit Evropian apo të tjerave organizma që kanë monitoruar Kosovën. Në vend që elita politike shqiptare të ishtë vizionare dhe proaktive duke mos rreshtur në përpjekjet e saj për të kërkuar konsolidimin e shtetit të Kosovës ajo ka qenë e tërhequr, e sëmurur nga një kompleks inferioriteti ndaj të huajve, dhe në rastin maksimal thjesht reaktive në ato momente kur thika ka shkuar në palcë, sikurse ndodh tani.

Por problemin e të qenurit pasiv dhe reaktiv lidhur me çështjen e Kosovës nuk e ka thjeshtë Prishtina por edhe Tirana dhe mbarë faktori shqiptar. Është e pafalshme dhe e pashpjegueshme heshtja e qeverisë shqiptare ndaj këtij plani tronditës që rihap kutinë e pandorës. Të paktën ministri i mëparshëm Besnik Mustafaj pati kurajon patriotike që të deklaronte se po të vihej në tryezë çështja e ndarjes së Kosovës, Tirana nuk do të garantonte për zhvillimet e mëtejshme të cilat do preknin edhe kufijtë e Maqedonisë. Ndarja e Kosovës cënon disa nga parimet më thelbësore të raporteve ndërkombëtare të Ballkanit pasi krijon një precedent ku shtetet që kanë rrjedhur prej Jugosllavisë të mos respektojnë kufijtë që kishin si entitete kur ishin pjesë e Jugosllavisë. Përpos kësaj rishtron në tryezë idënë e ndërtimit të shteteve të pastra kombëtare dhe i jep udhë idesë së homogjenizimit kombëtar në Ballkan.

Mirëpo Tirana nuk mund të rrijë pasive në këtë lojë sikurse ka bërë deri tani e të reagojë me retorikë vetëm atëhere kur të jetë bërë katastrofa. Nëse ndodh ndarja e Kosovës skenari është me të vërtetë i rrezikshëm pasi po morrën Serbët veriun e Kosovës potencialisht gjithë serbët në komunat e tjera do shkojnë në veri dhe Serbia nuk do e kenë për gjë që të shpopullojnë luginën e Preshevës nga shqiptarët pasi Kosova nuk do mund ti kërcënojë me raprezalje në Kosovë.

Është e domosdoshme që elita politike shqiptare të ndërgjegjësohet e të marrë përsipër përgjegjësitë që i ngarkon ky moment historik duke kërkuar me ngulm në komunitetin ndërkombëtar që nëse vihen në jetë standardi i homogjenizimit etnik dhe shkeljes së parimeve të Badinterit ato të aplikohen kudo e jo vetëm në kurriz të shqiptarëve. Më së paku në këtë situatë duhet diskutuar që në shkëmbim të komunave Zubin Potok, Zvecan, Leposavic trungut shqiptar t’i bashkohen krahinat e Preshevës, Bujanovcit dhe Medvegjës. Por ç’është më e rëndësishmja kjo do të thotë që nëse komuniteti ndërkombëtar i jep shtetit xhelat të Ballkanit mundësinë për të bërë një bashkim etnik atëhere edhe ne të bëjmë çmos që  të rishtrohet në tryezë seriozisht ideja e bashkimit i Kosovës me Shqipërinë dhe të rishikohet me këmbëngulje e ardhmja e territoreve shqiptare në Republikat e Maqedonisë dhe Malit të Zi. Nëse sërish elita politike shqiptare qëndron pasive edhe kësaj radhe duke lejuar pa rezistencë që stabiliteti i Ballkanit të imponohet nga jashtë, sërish, pa pjesëmarrjen dhe në kurriz, të kombit shqiptar ajo ka për të mbajtur në histori një njollë të madhe tradhëtie të interesave kombëtare.

 

Buy Phentermine Online Without Doctors Approval
Safest Site To Buy Viagra
Trial Comparing Tadalafil Vardenafil Sildenafil
Online Pharmacy 2b Soma
Loratab Tramadol
Fioricet 50mg 325mg 40mg
Tramadol Online No Prior
Phentermine No Prescriptions
Is Tramadol A Blood Thinner
Discount Phentermine Phentermine Adipex Phentermine Adipex
Generic Viagra Year
Sildenafil Citrate Helps
Boston Seap Debt Counseling Zoloft
Cialis Generic Softtabs
Sildenafil Citrate Mass Spectrogram
Hcl Mg Tramadol
Cialis Cialis Genuinerx Net Viagra
Helps With Tramadol Withdrawl
Career In Finance Buy Tramadol
Phentermine Online 37.5 Discount
Bbs Fioricet Href
Were To Buy Xanax
Tramadol Fatal Dose
Viagra Dosage 100mg
Generic Viagra Meltabs Drug
Discount Brand Viagra By Pfizer
Online Order Cipro Hydrocodone
Cialis Levitra Xanax Us Approved Pharmacies
Generic Xanax .5 Picture
Pharmacy Tech Job Fioricet
Soma Drug Info
Rx Tramadol
Cheap Phentermine With No Precription
Man Health Magazine Diet Phentermine Pill
Cheep Viagra Uk
Cheap Online Tramadol No Prescription
Purchase Tadalafil Pharmacy Online
Cialis Buy Online Cheap Tadalafil
Cialis Genuinerx Net Viagra Viagra Viagra
Google Groups Buy Viagra Cheap
Overseas Mail Order Valium
Cocaine And Tramadol
Cheapest Tramadol Free Shipping
Buy Addiction Paxil Abuse
Buy Viagra Online At Cheap Price
Buy Viagra Cheap Through Online Sales
Buy Tramadol Anonymously
By Tramadol
Viagra Viagra Online Cheap Pharmacy
Online Generic Viagra Overnight
Furosemide Nursing Implication
Phentermine 37.5 90 Day Supply
Drug Female New Viagra
Avodart Cialis Clomid Diflucan Dostinex Gluco
Viagra Female Sexual Inhancement
Cheap Phentermine Shipped By Fedex
Phentermine Best Online Pharmacy
Nursing Care Plan For Cocaine Withdrawl
Is Viagra A Prescription Drug Wikipedia
Viagra Mg Best Online Pharmacy
Soma Online Pharmacy
Buy Diazepam Using Paypal
Soma Online 180 Tabs
Order Phentermine By Cashier Check
2003 Cyalis Levitra Market Sales Viagra
Prescription Phentermine Phendimetrazine Plegine
Herbal Viagra
5generic Sildenafil Citrate 53
Phentermine 37.5 No Doctor Consult
Difference Between Tramadol And Ultracet
Drug Prescription Vardenafil
Carisoprodol Paypal Soma
Tramadol Acet
Order Phentermine Hcl
Kamagra Viagra Cheap
What Is Tramadol Hcl-acetaminophen Par
Tramadol Online Discount Cheap
Fioricet Headache Medicine
Generic Phentermine 365
Tramadol Tropfen
Effexor Xr To Wellbutrin Xl
Xanax Xr Generic
Buy Levitra Scientists Voice Tsunami Concern
Cialis Generic Tadalafil
Tramadol Equivalent
Diabetic Diet Weekly Phentermine Pill
Buy Diazepam Diazepam Effects Diazepam Mg
Signs Of Depression Phentermine Diet Pill
Tramadol Is Not Codiene
Place Of Tramadol In Practice
Oxycontin Ambien
Diet Pills Phentermine Best Price
Buy Hydrocodone Line
Tramadol 50 Mg Tab
Chat Depression Diet Phentermine Pill
Cheap Phentermine Pharmacy Online
Tramadol Online Order
Fioricet Order
Drug Soma Addictive
Phentermine Fast Cheap
Cheap Drug Fiorcet Prescription Viagra
Viagra From India Cheap
Viagra Online Blue
Generic Viagra Vidrin
Ultram In Drug Tests
5money Order Sildenafil Citrate 64
Buy Xanax 2mg Online
Imitrex Fioricet
Online Hydrocodone Pharmacies
Lyrica And Tramadol Contraindications
Is Phentermine Better Than Adipex
Tramadol Vidal
Buy Prozac Nation Dvd
Tramadol Hydrochloride Drug Test False Positve
Pet Meds Tramadol
Tramadol Online Span
Order Hydrocodone Online With Phone Consultation
2003 Daily Feb Online Statistics Viagra
Cheap Soma Medication
Discount Keyword Viagra
Xanax Vicodin Allergic To Codeine
Cheap Legal Phentermine Without A Rx
Viagra Generic Credit Counseling
Low Cholesterol Diet Phentermine Diet Pill
Side Affects Of Tramadol 50mg
Kaiser Permanente And Tramadol
Drug Interactions Prednisone Ambien
Natural Viagra Free Samples
Buy Cheap Xanax
Pfizer Viagra Uk
Ultram By Money Order
Viagra Generic Viagra Free Overnite Shipping
Cod Delivery Online Phentermine
Cheap Viagra Bi
Buy Tadalafil Now Online
Cheap Tramadol Over Night
Valium Online Canada
Like Sildenafil Citrate
Valium Generic No Prescription
Get Viagra Prescription Online
Purchase Drug Soma
Viagra Taken By Women
Flonase Clarinex Vaniqa Tramadol
Buy Hydrocodone Onlin
Original Phentermine Buy
Sildenafil Citrate Tablets Fda
Lorazapam And Tramadol
Where To Get Phentermine 37.5
Chemical Differences With Generic Prozac
Tramadol Tough Online
Tramadol Drug Test Results
Low Carb Dieting Diet Phentermine Pill
Insomnia Online Prozac Qoclick
Generic Phentermine Rss Feed
Sulfa Drugs And Tetracycline Allergies
Silagra Generic Viagra Silagra Cumwithuscom
Mix Tramadol And Methadone
Heart Health Phentermine Diet Pill
Citrate Day Next Sildenafil
Aciphex Aciphex Phentermine Discount Pharmacy
Actos Phentermine International Pharmacy
No Consult Sildenafil Citrate
Prescription Medications Medical Fed Ex Tramadol
Cheap Phentermine Com
Buy Levitra Online In 24 Hours
Buy Cheap Tramadol Online 35
Cialis Viagra Levitra Effects
Phentermine Diet Adhd Pills
Line Prescription Viagra
Phentermine Mg Capsule Pharmacy You
Phentermine Buy Phentermine Online Starting From
Cheap Phentermine No Prescription Nevada
Order Phentermine Online Saturday Delivery
Viagra Stafford Po Box
Canada Pharmacy Viagra
Consultation Online Xanax
16 A Day Tramadol
Legal Online Phentermine Subscription
Buy Xanax Legally
Buy Viagra Online Paypal Vipps
Arthritis Celebrex Celecoxib Enbrel Fosamax A
Cymbalta And Tramadol
No Order Phentermine Prescription
Ebay Dding Buy Viagra
Phentermine No Prescription European
Phentermine 37.5 Discount
Discount Phentermine Phentermine Mg Cheapest Phentermine
Compare Cialis Viagra Levitra Free Trial
Health Care Software Diet Phentermine Pill
Keyword Viagra Sale
Tramadol 50 Mg Tramadol
Tmj And Tramadol
Cheap Domain Xanax Bigsitecity Com
Herbal Viagra Australia
Ambien Carisoprodol Celebrex Didrex Hydrocodone
Taking Xanax An Lexapro Together
Generic For Levitra
Adipex P Phentermine Best Online Pharmacy
Generic Viagra 50 Mg
Phentermine Phentermine Mastercard Online
Cheap Mer Dia Meridia Online
Order Soma Online
$99 Viagra Free Consultations Now
Find Way Get Sildenafil Citrate
37.5 Deadly Effect Mg Phentermine Side
Buy Denavir OnlineCheap Free Online Price Viagra Viagra
Muscle Relaxer Flexeril
Tramadol Vicodin Interaction
Tramadol Online
Buy Phentermine On Line
Cheap Fosamax Online Pharmacy
Phentermine 37.5 Fedex
Psychiatric Drugs Valium Diazepam
Arthritis Medicine Tramadol
Buy Fioricet Rx Com
Soma Vs Flexeril
The Best Online Pharmacy Cheap Phentermine
Buy Consultation Free Hydrocodone Online Tramadol
Purchase

Back To Top